Warszawa

Placuszki z cukinii i fety

Pomysł na prosty obiad. Chrupiące warzywno-serowe placuszki.

 

Składniki:

 

  • 3 średnie cukinie, starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka startej na tarce fety
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 1 szalotka, posiekana
  • odrobina świeżej mięty lub oregano
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku - sól może być zbędna w zależności od tego jak słona jest feta

 

Przygotowanie:


Cukinie wymieszać na durszlaku z solą, zostawić na godzinę. Dobrze odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać resztę składników, wymieszać. Smażyć na oliwie (lub maśle) z obu stron na rumiano.


Bardzo ważne jest dokładne odciśnięcie cukinii, inaczej masa może być za rzadka i placuszki mogą się rozpadać podczas smażenia.

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć