Biszkopt
Masa I
Masa II
Do dekoracji
Białka ubić z cukrami, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia i na końcu wymieszać delikatnie z mąką. Przełożyć do tortownicy. Piec około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt rzucić na ziemię z około ½ m, wtedy nie opadnie i będzie puszysty.(Dlatego nazywa się biszkopt rzucany).
Truskawki umyć, zmiksować (powinny być 2 szklanki przecieru). Zagotować w garnku mieszając, aby się nie przypaliły. Do gorących truskawek wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i kiedy masa zacznie krzepnąć, biszkopt przekroić, posmarować masą i wstawić do lodówki. Na końcu ubić śmietankę śnieżkę na mleku i dodać na końcu rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki niech zastygnie. Na końcu rozpuścić czekoladę, dodając 1 łyżkę mleka. Maczać truskawki w czekoladzie i układać na wierzchu na śmietanie. Udekorować listkami mięty. Ciasto można delikatnie nasączyć herbatą z cytryną, ale niekoniecznie. Najlepiej ciasto zostawić w lodówce na noc, wtedy masy i czekolada lepiej się "zetną".
Mama Ewa