Dla łasuchów małych i całkiem dużych na Święta... a po Świętach można spokojnie potraktować jak tort.
Składniki:
Ciasto:
Masa:
Wykonanie:
Ubić białka, dodać cukier, żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty.
Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tarta, wylać do niej ciasto.
Piec.
Masło utrzeć z cukrem, miodem i żółtkami, dodać mak (wcześniej wypłukać i 3 x zmielić). Dodać mąkę, cynamon, sodę, kakao, zapach migdałowy. Wszystko wymieszać z ubitą pianą.
Ciasto piec w formie jak na biszkopt - wyłożonej pergaminem.
Utrzeć masło (robimy krem) dodawać po 1 jaja ubite z cukrem na parze, kakao (wcześniej rozmieszane w odrobinie mleka), cukier waniliowy i spirytus (w wersji dla dorosłych naturalnie)
Biszkopt przekroić na dwie części, na pierwszej ułożyć połowę kremu, następnie makowe ciasto, znowu warstwę kremu i drugą część ciasta. Cały placek obłożyć kremem i udekorować :)
Komentarze
Ciasto piekę od 10 lat. Jest przepyszne. Przekonali się do niego nawet ci, co nie przepadają za makiem:)
dodany: 2015-05-21 11:05:54, przez: Aga
Juz stracilam nadzieje,ze kiedykolwiek znajde ten przepis. Jakies 8 lat temu upieklam takiego mazura, ze az cala rodzina robila zdjecia! trzeba przyznac, ze ilosc jajek w przpisie troche przeraza, ale warto!
dodany: 2009-04-06 22:36:31, przez: Julka
...
dodany: 2009-03-30 09:27:14, przez: ola
szachownica cudo
dodany: 2008-11-30 12:49:28, przez: Marta