Warszawa

Kanapkowa rybka

Kanapkowa rybka

Proponuję pyszne śniadanko lub kolację wraz ze wspólną zabawą i rozwijaniem fantazji.

 

Aby wykonać kanapeczki rybki (wzór może być dowolny według upodobań).
Proponuję zakupić foremki do ciasta. Będzie łatwiej wycinać ulubione wzorki, a foremki przydadzą się potem do ciasteczek. Jeśli ich jednak nie posiadamy to wzór można wyciąć ręcznie małym nożykiem.

Składniki:

  • chleb krojony (najlepiej tostowy)
  • masełko
  • serek, twarożek - smak według uznania - może być pasta z makreli skoro wycinamy rybkę:)
  • rzodkiewka
  • szczypiorek
  • ogórek
  • kolorowa papryka

 

Wykonanie:
Chleb smarujemy masełkiem i wybranym serkiem lub pastą. Następnie wycinamy rybkę foremką lub nożem. Z wyciętych kawałków układamy na talerzyku płetwy.
Szczypiorek tniemy w maleńkie kawałki robiąc paseczki na ogonku rybki. Rzodkiewkę i ogórka kroimy w talarki i układamy na przemian na rybce, tak by utworzyły wzór rybich łusek. Papryką ozdabiamy płetwy i dodajemy oczka i buźkę.
Taką kanapeczkę dziecko zje z miłą chęcią, nawet jeśli nie jest przekonane do pewnych składników. Przekonałam się na własnym dziecku, że to co zrobi samo zaczyna jej smakować. A i przyjemniej się je coś co jest pięknie i fantazyjnie podane.

 

Komentarze

pychaaaaaaa

dodany: 2009-06-20 21:44:55, przez: janinka

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć