Warszawa

Ciasto Szrek

Ciasto Szrek

Biszkopt:

 

  • 3 jaja
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • herbata do nasączenia biszkoptu
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 zielone galaretki plus barwnik zielony
  • 1 paczka delicji
  • 2 budynie waniliowe
  • Sok PYSIO zielony
  • zielone żelki do dekoracji

 


Upiec biszkopt w małej tortownicy. Po wystudzeniu nasączyć herbatą z cytryną.
Na 2 szklankach soku PYSIO ugotować 2 budynie waniliowe, gdy masa przestygnie wyłożyć na biszkopt. Następnie ubić śmietanę z 1 galaretką rozpuszczonymi w 0,5 szklanki wody, wyłożyć na masę budyniową. Na koniec 1 galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody  i żeby był kolor intensywniejszy dodajemy odrobinę barwnika spożywczego zielonego. Układamy delicje i zalewamy galaretką. Dekorujemy zielonymi żelkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.

 

mama Ewa
 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć