Zapożyczony od Francuzów zwyczaj przygotowywania deski serów, staje się w naszym kraju coraz bardziej popularny. Na serową kompozycję powinno się składać od 3 do 5 różnych gatunków sera.
Aby sery nie wyschły, należy pokroić je bezpośrednio przed podaniem. Serwowane sery powinny mieć temperaturę pokojową, co oznacza, że najlepiej wyjąć je z lodówki na ok. 45-60 minut przed spożyciem. Dla jednego gościa powinniśmy przewidzieć ok. 20-50 g każdego rodzaju specjału. Układamy je kolejno, według zajadania, sięgamy po nie zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Pierwszy z rodzajów powinien być najłagodniejszy ze wszystkich, ostatni zaś najintensywniejszy. Sery podaje się zwykle w towarzystwie winogron i orzechów.
Tak przygotowane i dobrane sery będą stanowiły świetny dodatek podczas biesiady ze znajomymi oraz romantycznego wieczoru we dwoje. Warto dodać, że taka uczta ma także tę zaletę, że nie wymaga zbyt wielu przygotowań, oczywiście poza zakupem i doborem składników.
Składniki:
Przygotowanie:
Ser Morski kroimy na średniej wielkości kostkę i nadziewamy na każdy patyczek na przemian z oliwkami i plasterkiem marchewki. Takie koreczki doskonale smakują w duecie z czerwonym winem.
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach
Komentarze
jedna z najlepszych imprezowych przekąsek:)
dodany: 2012-11-28 14:01:53, przez: aleks
Ja ostatnio zamiast tradycyjnych koreczków robię takie roladki-zawijaski. Przygotowuję różne pasty, np. z tuńczyka, serka topionego, zresztą najlepiej wedle własnego smaku i smaruję nimi plasterki żółtego sera. Fajnie sprawdzają się sery z serenady, bo plastry nie są za grube, a i wybór gatunków też całkiem przyzwoity.
dodany: 2012-11-28 12:38:56, przez: Kama