Warszawa

Pierniczkowe ciasteczka

Pierniczkowe ciasteczka

Składniki (podane niżej miary są przybliżone):

  • 2-2,5 szklanki mąki
  • 1 kostka bezmlecznej margaryny do pieczenia (typu Delma lub Moja)
  • 2 żółtka
  • ¼ szklanki ciemnego cukru trzcinowego
  • przyprawy korzenne do smaku (np. po jednej łyżeczce imbiru, cynamonu, kardamonu, lub jakiś rodzaj przyprawy piernikowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Polewa:
Sok z połówki cytryny, kopiata łyżka stołowa ciemnego cukru trzcinowego

Pergamin do pieczenia i pędzelek do posmarowania polewą

Przygotowanie:


Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, oba żółtka i rozdrobnioną margarynę oraz przyprawy. Wszystko wymieszać i wyrobić jednolite ciasto (jeśli zbyt lepi się do rąk dodać mąki, a jeśli wychodzi za suche kapnąć trochę wody), schłodzić je w lodówce 15 do 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać foremkami różne kształty. Można użyć do tego szklanki i foremek, w ten sposób uzyskamy ciastka z dziurką i małe ciasteczka różnych kształtów (jak na zdjęciu).

 

Ciasteczka ułożyć na pergaminie i piec w umiarkowanie gorącym piekarniku od 15 do 30 minut. W tym czasie do wyciśniętego z cytryny soku należy dodać ciemny cukier i całość zagotować i pogotować około 5 minut. Kiedy ciasteczka się upieką i trochę ostygną należy posmarować je polewą za pomocą szerokiego pędzelka (do skończenia polewy, a więc być może dwa lub trzy razy). W ten sposób uzyskamy piękny, połyskujący brązowawy kolor i ciekawy, delikatnie kwaskowy smak.


Wykrawanie i malowanie ciasteczek zapewnia świetną zabawę dla dzieciaków, a upieczone serduszka, gwiazdki i dzwonki znikają niepostrzeżenie.


Smacznego!
 

 

Komentarze

super

dodany: 2008-12-15 16:03:11, przez: ewelina

ładny

dodany: 2008-12-15 13:46:49, przez: marysia

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć