Składniki:
-
500g śledzi w oleju
-
4 cebule
-
1 szklanka oleju
-
1 koncentrat pomidorowy
-
0,5 szklanki posiekanych śliwek kalifornijskich, suszonych
-
0,5 szklanki posiekanych grzybków w occie
-
Garść rodzynek
-
Majeranek
-
Pieprz, sól
Przygotowanie:
-
Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w pióra cebulę i zeszklić.
-
Dorzucić śliwki, rodzynki i smażyć około 10 minut.
-
Dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około 5-10 minut.
-
Gdy masa wystygnie, wrzucić do niej grzybki, śledzie pokrojone w słupki i wszystko dokładnie wymieszać. Można lekko posolić.
-
Tak przygotowane śledzie wkładamy do słoika i umieszczamy w lodówce.
Najlepiej smakują po kilku dniach.