Czy jest ktoś, kto potrafi sobie wyobrazić Wigilię bez barszczu z uszkami? Tej potrawy wprost nie może zabraknąć.
Składniki:
-
50 dag buraków
-
Włoszczyzna
-
Cebula
-
2 ząbki czosnku
-
Liść laurowy
-
Pieprz
Uszka:
-
Szklanka mąki
-
3 dag ugotowanych suszonych grzybów
-
Cebula
-
Łyżka posiekanych orzechów włoskich
-
Łyżka posiekanej natki pietruszki
-
jajko
-
Sól, pieprz
Przygotowanie:
-
Buraki wyszoruj i piecz w aluminiowej folii, aż będą miękkie. Gdy przestygną, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
-
Z włoszczyzny i przypraw ugotuj wywar. Dodaj starte buraki i posiekany czosnek. Dolej wodę, w której moczyły się grzyby na farsz. Gotuj około 30 minut. Dopraw i przecedź.
-
Zrób farsz: cebulę zeszklij na oleju, dodaj do posiekanych grzybów i natki, wbij jajko, wsyp orzechy, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem.
-
Z mąki, soli i wody zagnieć pierogowe ciasto. Rozwałkuj je, wytnij krążki i układaj nadzienie. Formuj uszka. Gotuj w osolonym wrzątku. Po kilka wkładaj do talerzy i zalewaj barszczem.