Warszawa

Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami

Czy jest ktoś, kto potrafi sobie wyobrazić Wigilię bez barszczu z uszkami? Tej potrawy wprost nie może zabraknąć.

 

Składniki:

  • 50 dag buraków
  • Włoszczyzna
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Liść laurowy
  • Pieprz

 

Uszka:

  • Szklanka mąki
  • 3 dag ugotowanych suszonych grzybów
  • Cebula
  • Łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki
  • jajko
  • Sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

  1. Buraki wyszoruj i piecz w aluminiowej folii, aż będą miękkie. Gdy przestygną, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Z włoszczyzny i przypraw ugotuj wywar. Dodaj starte buraki i posiekany czosnek. Dolej wodę, w której moczyły się grzyby na farsz. Gotuj około 30 minut. Dopraw i przecedź.
  3. Zrób farsz: cebulę zeszklij na oleju, dodaj do posiekanych grzybów i natki, wbij jajko, wsyp orzechy, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem.
  4. Z mąki, soli i wody zagnieć pierogowe ciasto. Rozwałkuj je, wytnij krążki i układaj nadzienie. Formuj uszka. Gotuj w osolonym wrzątku. Po kilka wkładaj do talerzy i zalewaj barszczem.
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć