Warszawa

Panga w sosie szpinakowym

Panga w sosie szpinakowym

Składniki:

 

  • 1 kg filetów z pangi,
  • 4 łyżki śmietany 30%,
  • Cytryna,
  • 30 dag szpinaku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • Ocet winny cytrynowy,
  • Pieprz cytrynowy,
  • Pieprz czarny mielony,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Sól,
  • Zioła do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

  1. Rybę myjemy, osączamy i dzielimy na porcje. Skrapiamy octem winnym cytrynowym, przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na 30 minut.
  2. Rozdrobniony szpinak dusimy na oliwie na małym ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę i wlewamy 0,5 szklanki wody. Szpinak zagotowujemy, a następnie miksujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym. 1/3 szpinaku odkładamy, a do reszty dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie zagotowujemy.
  3. Rybę gotujemy na parze przez około 5 minut.
  4. Po wyjęciu układamy na odłożonym szpinaku i polewamy sosem szpinakowym. Dekorujemy ziołami i plasterkami cytryny. Podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem.
 

Komentarze

No właśnie to samo chciałam napisać, wszędzie już grzmią, żeby pangi nie jeść, bo to ryba hodowana w ścieku - może ktoś zdejmie ten przepis?

dodany: 2013-08-12 09:09:00, przez: Jo

Matko jedyna, jak mozna dziecku dawać pangę? Ja bym tego kotu nie dała. Poczytajcie jak to sie hoduje, rybki dostaja żenskie (ludzkie) hormony aby sie rozmnażały, żyją w jednej z najbardziej brudnych rzek (hodowle rzeczne). Panki i tilapii dzieciom sie nie daje!!!

dodany: 2013-01-05 23:09:30, przez: Magda

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć