Warszawa

Tradycyjne pierniki

Tradycyjne pierniki

Składniki:

 

  • 150gram mąki,
  • 1/3 kostki miękkiego masła,
  • 3 łyżki miodu płynnego,
  • pól łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki przyprawy do piernika,
  • jedno żółtko,
  • białko ubijamy (widelcem – przyda się do posmarowania pierniczków przed pieczeniem),
  • 3 łyżki śmietany

 

Po wstępnym połączeniu wszystkich składników zaczynamy zagniatać ciasto rękoma. Następnie dzielimy ciasto na 2 kule, zawijamy w worek i wsadzamy do lodówki na 15 minut (dzięki temu będzie się łatwo rozwałkowywało).

 

W tym czasie przygotowujemy foremki, posypki, mazaki lukrowe, lukry itp. i wołamy małego pomocnika do wycinania pierniczków.

 

Stolnicę podsypujemy mąką, wałkujemy na cieniutko ciasto i wycinamy foremkami pierniczki, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem, wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 min. Wyjmujemy i ozdabiamy wedle uznania.

 

Komentarze

dziękuje;)

dodany: 2012-12-05 18:30:47, przez: paulina

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć