Przygotuj:
-
dwa kubki mąki pszennej,
-
kubek cukru pudru,
-
kostkę masła,
-
cztery żółtka,
-
szczyptę soli,
-
garść lentilek,
-
cukier puder i sok z pomarańczy lub cytryny do zrobienia lukru
-
oraz kubek, stolnicę, nóż, sitko do przesiewania mąki, łyżkę, okrągłą foremkę, folię spożywczą, folię aluminiową, wałek do ciasta, blaszkę do pieczenia, pędzelek, słomkę, miseczkę, sznureczek.
-
Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj je nożem tak długo, aż kawałki będą miały wielkość zielonego groszku.
-
Dodaj cukier puder, żółtka, szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż przynajmniej na godzinę do lodówki.
-
Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na placek i foremką wykrój z niego krążki. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej folią aluminiową i włóż do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika na około 10-15 minut.
-
Z cukru i soku z pomarańczy lub cytryny przygotuj lukier. W każdym ciasteczku wywierć słomką dziurkę. Pomaluj bombki lukrem i ozdób kolorowymi lentilkami. Kiedy lukier wyschnie, przez dziurki przełóż kawałki sznurka i zawieś bombki na choince.
Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i Boże Narodzenie" - wydawnictwa Jedność.
Komentarze
ble!!!!!!!!!
dodany: 2016-12-15 19:33:04, przez: Fack You
Super, bardzo dobre, mniam, trochę już nie jestem dzieckiem, ale bardzo dobre, POLECAM
dodany: 2016-12-15 18:43:01, przez: Ala
dziurkę lepiej zrobić przed upieczeniem słomką, wtedy się nie pokruszą przy próbach wiercenia ;)
dodany: 2014-11-03 10:23:39, przez: Aga