Warszawa

Kolorowe bombki, czyli choinkowe ozdoby dla łasuchów

Kolorowe bombki, czyli choinkowe ozdoby dla łasuchów

Przygotuj:

 

  • dwa kubki mąki pszennej,
  • kubek cukru pudru,
  • kostkę masła,
  • cztery żółtka,
  • szczyptę soli,
  • garść lentilek,
  • cukier puder i sok z pomarańczy lub cytryny do zrobienia lukru
  • oraz kubek, stolnicę, nóż, sitko do przesiewania mąki, łyżkę, okrągłą foremkę, folię spożywczą, folię aluminiową, wałek do ciasta, blaszkę do pieczenia, pędzelek, słomkę, miseczkę, sznureczek.

 

 

  1. Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj je nożem tak długo, aż kawałki będą miały wielkość zielonego groszku.
  2. Dodaj cukier puder, żółtka, szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż przynajmniej na godzinę do lodówki.
  3. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na placek i foremką wykrój z niego krążki. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej folią aluminiową i włóż do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika na około 10-15 minut.
  4. Z cukru i soku z pomarańczy lub cytryny przygotuj lukier. W każdym ciasteczku wywierć słomką dziurkę. Pomaluj bombki lukrem i ozdób kolorowymi lentilkami. Kiedy lukier wyschnie, przez dziurki przełóż kawałki sznurka i zawieś bombki na choince.

 

 

Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i Boże Narodzenie" - wydawnictwa Jedność.

 

Komentarze

ble!!!!!!!!!

dodany: 2016-12-15 19:33:04, przez: Fack You

Super, bardzo dobre, mniam, trochę już nie jestem dzieckiem, ale bardzo dobre, POLECAM

dodany: 2016-12-15 18:43:01, przez: Ala

dziurkę lepiej zrobić przed upieczeniem słomką, wtedy się nie pokruszą przy próbach wiercenia ;)

dodany: 2014-11-03 10:23:39, przez: Aga

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć