Warszawa

Słoneczka na ostro czyli quiches

Słoneczka na ostro czyli quiches

Doskonała przekąska, świetne do szkolnego plecaka ale sprawdzą się też na przyjęciu podane do sałaty.

 

Składniki:

 

  • kruche ciasto jak na tartę ( ok 400 g)
  • 150 g boczku lub szynki
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 150 g sera żółtego startego

 

Wykonanie:

Rozwałkować ciasto (ok 2 mm)

Wykroić 6 krążków i wylepić foremki do babeczek

Wstawić do lodówki na 20 min.

 

Piec bez nadzienia w nagrzanym piekarniku ( temp. 190 stopni)

obciążając je od góry drugą foremką lub fasolą na pergaminie

po 15 min zdjąć fasolę i dopiec jeszcze 5 minut. 

 

Odstawić w foremkach i zrobić nadzienie

 

Wędlinę pokroić w kosteczkę, jajka i żółtka zmiksować, dodać śmietanę, doprawić gałką, solą, pieprzem, nałożyć wędlinę lub boczek i ser do foremek. Zalać jajkami ze śmietaną, piec 15 minut.

 

Podawać na ciepło lub zimno. 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć