To jest kolejny przepis konkursowy "Świąteczny Smakołyk Malucha" przesłany przez p. Gosię.
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Mąkę przesiać, wsypać do miski i dodać pokruszone drożdże. Polać drożdże 2
łyżkami letniego mleka i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn pozostawić na 15-20 min
w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu dodać do rozczynu mleko, cukier,
olej, sól i skórkę cytrynową. Wyrabiać ciasto aż zacznie odstawać od ręki i
pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Po wyrośnięciu rozwałkować na
prostokąt i wyłożyć na nie masę migdałową.
Zmielone migdały połączyć z resztą składników. Masę rozsmarować na cieście
i zwinąć jak roladę. Na blasze uformować pierścień. Pozostawić do
wyrośnięcia ok. pół godziny.
Piec w temp. 200 st. przez około 35 min. Po wyjęciu z piekarnika można
posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową albo lukrem sporządzonym z 15 dag cukru pudru i 3 łyżek rumu.