Wiadomo, że dla zdrowego rozwoju dziecka najważniejsza jest miłość i opieka rodziców. Tylko dzieci, które otrzymują czułą uwagę i aktywne wsparcie w odkrywaniu świata, będą mogły rozwinąć swój pełny potencjał fizyczny i umysłowy. Jednak równie oczywistym jest, że ważną rolę odgrywa prawidłowa podaż składników odżywczych wynikająca ze zbilansowanej diety.
Polscy lekarze i specjaliści, zajmujący się zdrowym żywieniem niemowląt, dzieci i nastolatków zwracają uwagę na dobroczynne właściwości uzupełnienia diety niemowląt po 6 miesiącu życia, ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega-3, niezbędnych do rozwoju dziecka.
W diecie małego dziecka, które zostało odstawione od piersi, ciężko jest uzupełnić dietę o kwasy Omega-3 bez podawania dojrzalszych posiłków. W okresie niemowlęcym są one szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju mózgu i komórek nerwowych. W pierwszych 2 latach życia mózg rośnie niezwykle szybko, dlatego regularne przyjmowanie naturalnych kwasów tłuszczowych Omega-3 jest kluczowe. Dzieci karmione piersią mają możliwość pozyskiwania takich kwasów z mleka matki, w późniejszym etapie życia dziecka, gdy wchodzi ono w świat nowych smaków należy uzupełnić niedobór cennych składników poprzez wzbogacenie podawanych dziecku produktów, o łyżeczkę zdrowego oleju, pełnego wartościowych makro i mikroelementów.
Olej rzepakowy zawiera szczególnie wysokie ilości Omega-3 - dziesięć razy więcej niż na przykład oliwa z oliwek. Korzystna struktura kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym bardzo skutecznie pomaga organizmowi w przetwarzaniu tych niezbędnych kwasów tłuszczowych. Pozytywną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę jest to, że olej rzepakowy stosowany w żywności dla niemowląt jest na tyle łagodny, że nie wpływa na smak potrawy - jest to niewątpliwa zaleta dla naszych małych niejadków.
Już od 6 miesiąca możesz pozwolić swojemu dziecku na uzupełnienie diety o kwasy Omega-3 z oleju rzepakowego z warzywami czy delikatnym mięsem. Możesz więc być pewna, że Twoje dziecko otrzymuje wszystko, czego potrzebuje od pokarmu dostosowanego do jego grupy wiekowej.
Olej rzepakowy jest wręcz oczywistym wyborem. Zawiera najmniej (spośród tłuszczow) niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, przyczyniających się do chorób układu krążenia, a jest za to cennym źródłem NNKT (ALA i LA). Kwasy te wspierają prawidłowy rozwój i wzrost - kwas ALA wpływa na rozwój komórek nerwowych i mózgu. Poza tym jest on w naszym organizmie prekursorem kwasu dokozaheksaonowego - DHA, a ten przyczynia się do prawidłowego funkcjonowaniu mózgu – najważniejszego narządu ośrodkowego układu nerwowego.Olej rzepakowy to nie tylko kwasy z rodziny Omega-3. To także źródło witamin E i K. Są one tłuszczorozpuszczalne, co znaczy, że to właśnie tłuszcz pomaga w ich transporcie oraz wchłanianiu do organizmu. Dlatego tak ważne jest, aby warzywa spożywać w towarzystwie tłuszczu – dzięki temu mamy pewność, że to, co najważniejsze w posiłku, zostanie przyswojone przez spragnione nowych smaków brzuszki. Dlatego, jeśli przygotowujemy przecier warzywny dla swoich brzdąców, wzbogaćmy go koniecznie odrobiną oleju rzepakowego.
Marchewkę i pietruszkę gotujemy na parze do miękkości. Następnie ugniatamy lub blendujemy z odrobiną oleju rzepakowego. Gotowe.
Przepis na zupkę pomidorową z mlekiem kokosowym
Marchewkę i pietruszkę gotujemy w małej ilości wody. Jak będą miękkie, dodajmy do garnka dużego świeżego pomidora (obranego ze skórki i pokojonego w kostkę). Gotujemy. Na koniec dodajemy 2 łyżki mleka kokosowego, szczyptę curry i odrobinę oleju rzepakowego.
UNIA EUROPEJSKA WSPIERA KAMPANIE PROMUJĄCE WYSOKOJAKOŚCIOWE PRODUKTY ROLNE
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.olejrzepakowy.com i na Facebooku www.facebook.com/olej.rzepakowy.skarbem.europy
Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Europejska Agencja Wykonawcza ds. Badań Naukowych (REA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.
Materiał sponsorowany