Muzeum Piekarstwa i Cukiernictwa czyli Muzeum Chleba. To chyba drugie muzeum w naszym kraju, należy do nielicznych tego typu obiektów w Polsce, które zaprasza do siebie nie tylko osoby interesujące się historią piekarstwa i cukiernictwa, ale także wszystkich ciekawych osób jak obecnie powstaje chleb, a jak robiono go kiedyś.
Jej właściciel oprócz tego, że jest mistrzem piekarnictwa, jest też zapalonym kolekcjonerem sprzętu piekarniczego. To właśnie jego wieloletnia pasja zaowocowała powstaniem prywatnego Muzeum Piekarnictwa Ustka. Muzeum to mieści się przy samej piekarni w pomieszczeniach na jej górze i zajmuje 150 metrów kwadratowych powierzchni. Zobaczyć tu można liczne eksponaty piekarnicze w tym między innymi XVII wieczne urządzenie do wyrabiania ciasta. Muzeum, którego założycielem i zarazem właścicielem jest Eugeniusz Brzóska – miejscowy piekarz i cukiernik, działa już od 18 kwietnia 1998 roku.
Dzieci dowiedzą się tu, jak powstaje chleb dzisiaj i jak się go piekło przed laty.