Czy przekąski to zło?
Czy przekąski to zło? Takie pytanie zadawałyśmy sobie podczas spotkania, które odbyło się 20. 09, w restauracji Lif, (ul. Aleje Niepodległości 80), w Warszawie.
Spotkanie poprowadziły: pani profesor Jadwiga Charzewska z Instytutu Żywności i Żywienia, oraz pani profesor Anna Gronowska-Senger, z Wydziału Nauk o Żywieniu SGGW.
Na samym wstępie Małgorzata Ohme przypomniała wszystkim, skąd taki właśnie temat debaty. Przekąski zagościły na stałe w naszym codziennym menu, ze względu na zmiany cywilizacyjne, jakie dokonały się w ciągu ostatnich kilkunastu lat. Eksperci postanowili zatem zadać sobie pytanie, czy to dobrze, czy źle i czy w związku z taką zmianą w naszym sposobie odżywiania nie można by „wykorzystać” przekąsek w słusznym celu.
Uczestniczki naszego spotkania, przedstawiając się, pokrótce zwróciły uwagę, że jest to temat ważny i szalenie interesujący. „Podjadaniem” interesują się mamy pragnące przygotowywać pełnowartościowe posiłki dla swoich dzieci.
Wykład pani profesor Jadwigi Charzewskiej rozpoczął się od prezentacji nowej,
zaktualizowanej piramidy żywieniowej dla dorosłych. Przestrzeganie wskazówek w niej zawartych pomaga zapobiegać występowaniu chorób uwarunkowanych dietą.
Pani profesor zwróciła nam uwagę na fakt, że zgodnie z wynikami ostatnich badań, aż 1/3 populacji nie dba o to, czy ich dieta jest prawidłowo zbilansowana. Wiadomo, że choćby ze względów fizjologicznych, powinniśmy zachowywać odpowiednie przerwy między posiłkami (ok 3 godzin). Wnioski z badań dowodzą, że Polacy dobrze wiedzą ile posiłków dziennie i jak trzeba jeść, ale wiedza ta nie przekłada się na nasze postępowanie.
Najczęściej jemy trzy posiłki w ciągu dnia, zastępując te główne przekąskami.
Tak jak dorośli, uczniowie szkół podstawowych i gimnazjów mają dużą wiedzę
teoretyczną na temat prawidłowego żywienia, ale i w ich przypadku nie przekłada się ona na prawidłowe nawyki żywieniowe.
Aż 85 % uczniów w wieku 11-15 lat spożywa codziennie przekąski (dostarczające im aż 450-550 kcal dziennie!) i to głównie te niezdrowe. Pewnie zdziwi was fakt, że roczne spożycie słodyczy i słonych przysmaków w postaci ciastek, wafelków, chipsów, lodów, czekolady i pralinek wynosi aż 14 kg!
Badania dowiodły, że przekąski wybieramy głównie ze względu na smak, a nie ich walory żywieniowe. Zaspokajamy nimi nasze potrzeby takie jak: przyjemność/smak, energia/głód (jeśli opuszczasz jakieś posiłki jesteś przecież głodna). A to właśnie motywacja stojąca za odpowiednim wyborem przekąsek jest kluczem do prawidłowego żywienia.
Co warunkuje ten wybór? Możliwości.
Produktów w sklepach i sklepikach szkolnych jest mnóstwo, rówieśnicy dają naszym dzieciom „jakiś” przykład, reklama kusi, a usamodzielnianie dzieci przez rodziców również nie pozostaje bez wpływu na efekty „przekąskowych” zakupów.
Aż 99% czterolatków spożywa przekąski codziennie. Podjadanie stało się faktem. Co z nim zrobić?
Wykorzystać w słusznej wierze. Bo choć z jednej strony przekąski
przyczyniają się do otyłości, z drugiej mogą stanowić oręże do walki o zmianę naszych nawyków żywieniowych.
Ich popularność wynika głównie z coraz szybszego tempa w jakim żyjemy. Pracujemy dłużej, długi czas przebywamy poza domem, odczuwamy zatem naturalną potrzebę „naładowania akumulatorów”. Z tego właśnie względu powinniśmy dobierać przekąski ze szczególną starannością, dobrze wybrane mogą być dobrą częścią diety.
Następnie głos zabrała pani profesor Anna Gronowska-Senger, przedstawiając nam stanowisko Ekspertów dotyczące zdrowych przekąsek. Ta właściwa powinna dostarczać nam po prostu ważnych składników odżywczych (białko, witaminy, składniki mineralne, błonnik).
Zdrowe przekąski możemy usystematyzować w następujące trzy kategorie:
1. Świeże warzywa (w formie nieprzetworzonej i jako sałatki są źródłem witamin,
składników mineralnych, błonnika).
2. Świeże owoce i produkty na ich bazie (sałatki, musy).
3. Mleczne produkty fermentowane (naturalne i smakowe jogurty, maślanki, serki homogenizowane jako źródło wapnia i białka).
Zdrowe przekąski rekomendowane z mniejszej ilości (ze względu na wysoką
kaloryczność) to na przykład pełnoziarniste produkty zbożowe (płatki, drobne ciasteczka pełnoziarniste z ziarnami), orzechy (zawierające składniki mineralne) i suszone owoce.
Do niezdrowych przekąsek zaliczymy słodycze, słone przekąski, ciasta i ciastka. Należy jednak pamiętać o tym, że to co jednemu służy, drugiemu może zaszkodzić. Należy zachować umiar, bilansować dietę (zawierająca przekąski) i wprowadzić do swojej codzienności wysiłek fizyczny.
W dyskusji podsumowującej nasze spotkanie, zwróciliśmy uwagę na trzy podstawowe kwestie:
źródło: oh-me.pl
pełna fotorelacja: ohme.pl/zdrowie/czy-przekaski-to-zlo-nowe-stanowisko-ekspertow-zywieniowych/