nasypałam cukru zamiast soli do rosołu jak go uratowć
dodany: 2014-05-08 10:08:53, przez:
ewa
Ja słyszałam, że oprócz gotowania na małym ogniu, jeśli musimy dodać wody do rozcieńczenia wywaru, należy stosować tylko ciepłą przegotowaną wodę
dodany: 2014-05-05 09:46:18, przez:
Mirka
zeby rosol byl klarowny gotuje go na baaardzo wolnym ogniu i bez przykrycia. A najlepszy smak na swiecie nadaje mu swiezy (koniecznie swiezy) lubczyk!
dodany: 2013-11-22 12:52:27, przez:
aga
a jak już jest nieklarowny to co ? jakiś mądry pomysł? lód i skorupki nie działają
dodany: 2013-01-19 11:51:48, przez:
Anka
Co za bzzzdddurrryyyy!!!!!!!!
Matko gdybyście tak rosół w porządnej restauracji gotowały to by was na zbity pysk wywaliła Geslerowa na przykład!
Rosół zawsze wyjdzie klarowny jak go nie będziecie mieszać w trakcie gotowania!!!!!!!!!
Rosół gotujemy tak:
3/4 tarnka to mięso!
Każdy litr wody to porządnie opalona nad ogniem duża lub średnia cebula!
Można dać czosnek
Można dać ziele i listek laurowy
Zalać mięso i opalona cebulę wodą-koniecznie zimną!
I stawiamy na najmniejszy ogień!
Zacznie sie gotować po kilku godzinach-można szybciej ale po co??????????
Wolno wydobywający sie smak mięsa to esencja bulionu
Jak wam szkoda tego czasu to sobie ten bulion w słoiki zagotujcie i będziecie miały na zupę każdego dnia tyg. inną
Jak już rosołek wolnutko pyrka(gotuje sie)to wrzucamy petruchę z nacią seler też może byc z nacią może być por marchewka w ilości 1duża
dodany: 2012-07-30 11:56:07, przez:
Podpisuję się po tym
tylko gotować na małym ogniu i jest super, zadnych innych ki mbinacji
dodany: 2010-03-20 21:19:37, przez:
basiula
wszystkie rady są bardzo cenne,przede wszystkim trzeba bardzo wolno gotować to jest tu najważniejsze
dodany: 2010-02-22 01:04:30, przez:
klara
Ja daję kilka różyczek kalafiora... Nie dośc że,jest czysciutki to i pyszniutki:)Polecam:)
dodany: 2009-11-23 23:23:15, przez:
Justyna
Ciekawe co sa te wasze pomysły ja tam zawsze gotuje na małym ogniu i nigdy jeszcze nie miałam zadnych farfocli i co ważne zawsze był klarowny
dodany: 2009-10-13 19:03:44, przez:
Ja
a ja mam sposób ściągnięty z gotowania wg 5 przemian, trzeba najpierw wrzucic samo mieso do zimnej wody i tylko zagotowac, potem wylać wodę, umyć garnek, spłukać mięso, włożyć mięso i warzywa do gara, zalać wrzątkiem i gotować. Wychodzi pyszny klarowny rosołek :) najpierw wydawało mi się to dość skomplikowane ale sie przyzwyczaiłam
dodany: 2009-06-28 23:15:35, przez:
Kasia
to nic nieda zadne skorupki ani jakies bialka jestem kucharzem i rosol gotuje nieraz dluga a nierzz gogzine i metoda jest jedna trzeba rosól z klarowac gdy zbierze sie szumy dodac warzywa pieczona cebule przyprawy i na koniec gdy znowu zacznie sie gotowac dac 1 szklanke zimnej wody z kranu i to powtarzamy po 20 min rosól jest krysztal polecam i smacznego metoda jest sprawdzona przez restauracje w kturej pracuje
dodany: 2009-03-05 20:34:43, przez:
janek
należy po ugotowaniu podzielić rosół na dwie porcje do jednej części "nasrać" a druga na pewno będzie bardzo klarowna wtedy dopiero widać różnice
dodany: 2009-01-18 13:11:05, przez:
Stasiu
Ja proponuje dodac żabie oko, język jaszczurki,zmielone kozie bobki i bedzie si. hehehe
dodany: 2008-12-30 21:10:54, przez:
heniu
wszyscy jestescie wspaniali macie racje jeszcze jak by ktos przyjechal do mnie ugotowac ten rosolek ....przosze kierowac sie na N Y
dodany: 2008-10-11 20:16:31, przez:
mojsiowaty
Póki co ja jeszcze nie mam problemow z tym czy jest klarowny czy nie.Moja córeczka je jeszcze słoiczkowe zupki (głównie Gerbera)wiec mam czyste sumienie co do pochodzenia warzyw i miesa.
dodany: 2008-09-18 12:17:53, przez:
matylda
najstarszy sposób to gotować na małym ogniu i tyle............
dodany: 2008-06-04 22:46:24, przez:
magma
miedziany gwóźdz??????to ma byc rosół dla ludzi a nie jakchś cyborgów...!
dodany: 2008-05-17 14:20:40, przez:
sj
Trzeba wrzucic dwa patyki do zrazow, lisc laurowy, pol jajka na twardo.
wtedy bedzie klarowny
dodany: 2008-04-15 01:03:26, przez:
Barbapapa
Trzeba wrzucic dwa patyki do zrazow, lisc laurowy, pol jajka na twardo.
wtedy bedzie klarowny
dodany: 2008-04-15 00:56:44, przez:
Barbapapa
gotować na małym ogniu pod przykryciem i kilka razy dolewać trochę zimnej wody (1/4 szklanki) nie przejmować się tym że zawrze mocniej
dodany: 2008-03-07 02:16:22, przez:
jaga
Bierzecie cebulkę przypalacie ją lekko na gazie i wrzucacie pod do rosołu-będzie piękny i klarowny (no chyba że ktos nie ma kuchenki gazowej)
dodany: 2008-03-03 13:28:21, przez:
asia
Najlepiej położyć na dno garnka z rosołem mały talerzyk porcelanowy
dodany: 2008-02-29 22:09:58, przez:
Kazimiera
wystarczy gotwać na małym ogniu a nie dodawać jakiś tam skotupki bzdura...
dodany: 2008-02-28 08:57:36, przez:
ala
Cóż pomysłów mnóstwo ale najprostszy i zawszy skuteczny to ten z gotowaniem na małym ogniu;)
dodany: 2008-01-07 15:58:18, przez:
Wiola
należy wrzucić gwóżdż miedziany
dodany: 2007-10-21 13:32:22, przez:
Babcia
należy włożyć całe jajko i ziemniaka.
dodany: 2007-10-21 13:30:12, przez:
kucharz na tyłach
Też godom rosół musi sie gotować na małym ogniu bez przykrycia i jak najdłużej wtedy nie ma rady żeby nie był klarowny*:* a nie jakieś skorupki i ubite białka szkoda czasu na takie pie......*:*
dodany: 2007-09-30 15:34:22, przez:
Beata *:*
Nie należy zapominać o lubczyku, 2 ziarnkach jałowca też i koniecznie cebulę najpierw nad ogniem opalić, i smak i kolor będzie superacki
dodany: 2007-05-28 17:17:19, przez:
Bola
można też wrzucić liść kapusty albo dwie brukselki
dodany: 2007-05-16 20:44:25, przez:
Joanna
to dodam jeszcze stary kucharski sposób - wrzuca sie kilka kostek lodu - wszystkie "paprochy" opadną na dno :-)
dodany: 2007-05-14 21:48:18, przez:
Małgosia
Słyszałam kiedyś, że rosół nie powinien zawrzeć, tylko "fyrtać' sie na małym ogniu, bez przykrycia.
dodany: 2007-04-24 20:25:12, przez:
Angie
dokładnie,rosół trzeba gotować na słabiutkim ogniu,zawszebędzie klarowny
dodany: 2007-04-20 20:29:43, przez:
becia
Przede wszystkim nie wolno przykrywać wywaru który się gotuje.
dodany: 2007-04-11 13:32:14, przez:
asia
A moja teściowa do galarety i rosołu, aby był klarowny dodaje ubite białko i jak się zetnie to cały rosół przelewa przez sitko i już!
dodany: 2006-11-27 23:00:45, przez:
Mama trójki dzieci
Ja sie zgadzam na skorupke, to działa:)
dodany: 2006-10-01 00:40:23, przez:
ada
Pierwsze słyszę... czego to ludzie nie wymyślą. Ja gotuję na b.małym ogniu
Komentarze
nasypałam cukru zamiast soli do rosołu jak go uratowć
dodany: 2014-05-08 10:08:53, przez: ewa
Ja słyszałam, że oprócz gotowania na małym ogniu, jeśli musimy dodać wody do rozcieńczenia wywaru, należy stosować tylko ciepłą przegotowaną wodę
dodany: 2014-05-05 09:46:18, przez: Mirka
zeby rosol byl klarowny gotuje go na baaardzo wolnym ogniu i bez przykrycia. A najlepszy smak na swiecie nadaje mu swiezy (koniecznie swiezy) lubczyk!
dodany: 2013-11-22 12:52:27, przez: aga
a jak już jest nieklarowny to co ? jakiś mądry pomysł? lód i skorupki nie działają
dodany: 2013-01-19 11:51:48, przez: Anka
Co za bzzzdddurrryyyy!!!!!!!! Matko gdybyście tak rosół w porządnej restauracji gotowały to by was na zbity pysk wywaliła Geslerowa na przykład! Rosół zawsze wyjdzie klarowny jak go nie będziecie mieszać w trakcie gotowania!!!!!!!!! Rosół gotujemy tak: 3/4 tarnka to mięso! Każdy litr wody to porządnie opalona nad ogniem duża lub średnia cebula! Można dać czosnek Można dać ziele i listek laurowy Zalać mięso i opalona cebulę wodą-koniecznie zimną! I stawiamy na najmniejszy ogień! Zacznie sie gotować po kilku godzinach-można szybciej ale po co?????????? Wolno wydobywający sie smak mięsa to esencja bulionu Jak wam szkoda tego czasu to sobie ten bulion w słoiki zagotujcie i będziecie miały na zupę każdego dnia tyg. inną Jak już rosołek wolnutko pyrka(gotuje sie)to wrzucamy petruchę z nacią seler też może byc z nacią może być por marchewka w ilości 1duża
dodany: 2012-07-30 11:56:07, przez: Podpisuję się po tym
tylko gotować na małym ogniu i jest super, zadnych innych ki mbinacji
dodany: 2010-03-20 21:19:37, przez: basiula
wszystkie rady są bardzo cenne,przede wszystkim trzeba bardzo wolno gotować to jest tu najważniejsze
dodany: 2010-02-22 01:04:30, przez: klara
Ja daję kilka różyczek kalafiora... Nie dośc że,jest czysciutki to i pyszniutki:)Polecam:)
dodany: 2009-11-23 23:23:15, przez: Justyna
Ciekawe co sa te wasze pomysły ja tam zawsze gotuje na małym ogniu i nigdy jeszcze nie miałam zadnych farfocli i co ważne zawsze był klarowny
dodany: 2009-10-13 19:03:44, przez: Ja
a ja mam sposób ściągnięty z gotowania wg 5 przemian, trzeba najpierw wrzucic samo mieso do zimnej wody i tylko zagotowac, potem wylać wodę, umyć garnek, spłukać mięso, włożyć mięso i warzywa do gara, zalać wrzątkiem i gotować. Wychodzi pyszny klarowny rosołek :) najpierw wydawało mi się to dość skomplikowane ale sie przyzwyczaiłam
dodany: 2009-06-28 23:15:35, przez: Kasia
to nic nieda zadne skorupki ani jakies bialka jestem kucharzem i rosol gotuje nieraz dluga a nierzz gogzine i metoda jest jedna trzeba rosól z klarowac gdy zbierze sie szumy dodac warzywa pieczona cebule przyprawy i na koniec gdy znowu zacznie sie gotowac dac 1 szklanke zimnej wody z kranu i to powtarzamy po 20 min rosól jest krysztal polecam i smacznego metoda jest sprawdzona przez restauracje w kturej pracuje
dodany: 2009-03-05 20:34:43, przez: janek
należy po ugotowaniu podzielić rosół na dwie porcje do jednej części "nasrać" a druga na pewno będzie bardzo klarowna wtedy dopiero widać różnice
dodany: 2009-01-18 13:11:05, przez: Stasiu
Ja proponuje dodac żabie oko, język jaszczurki,zmielone kozie bobki i bedzie si. hehehe
dodany: 2008-12-30 21:10:54, przez: heniu
wszyscy jestescie wspaniali macie racje jeszcze jak by ktos przyjechal do mnie ugotowac ten rosolek ....przosze kierowac sie na N Y
dodany: 2008-10-11 20:16:31, przez: mojsiowaty
Póki co ja jeszcze nie mam problemow z tym czy jest klarowny czy nie.Moja córeczka je jeszcze słoiczkowe zupki (głównie Gerbera)wiec mam czyste sumienie co do pochodzenia warzyw i miesa.
dodany: 2008-09-18 12:17:53, przez: matylda
najstarszy sposób to gotować na małym ogniu i tyle............
dodany: 2008-06-04 22:46:24, przez: magma
miedziany gwóźdz??????to ma byc rosół dla ludzi a nie jakchś cyborgów...!
dodany: 2008-05-17 14:20:40, przez: sj
Trzeba wrzucic dwa patyki do zrazow, lisc laurowy, pol jajka na twardo. wtedy bedzie klarowny
dodany: 2008-04-15 01:03:26, przez: Barbapapa
Trzeba wrzucic dwa patyki do zrazow, lisc laurowy, pol jajka na twardo. wtedy bedzie klarowny
dodany: 2008-04-15 00:56:44, przez: Barbapapa
gotować na małym ogniu pod przykryciem i kilka razy dolewać trochę zimnej wody (1/4 szklanki) nie przejmować się tym że zawrze mocniej
dodany: 2008-03-07 02:16:22, przez: jaga
Bierzecie cebulkę przypalacie ją lekko na gazie i wrzucacie pod do rosołu-będzie piękny i klarowny (no chyba że ktos nie ma kuchenki gazowej)
dodany: 2008-03-03 13:28:21, przez: asia
Najlepiej położyć na dno garnka z rosołem mały talerzyk porcelanowy
dodany: 2008-02-29 22:09:58, przez: Kazimiera
wystarczy gotwać na małym ogniu a nie dodawać jakiś tam skotupki bzdura...
dodany: 2008-02-28 08:57:36, przez: ala
Cóż pomysłów mnóstwo ale najprostszy i zawszy skuteczny to ten z gotowaniem na małym ogniu;)
dodany: 2008-01-07 15:58:18, przez: Wiola
należy wrzucić gwóżdż miedziany
dodany: 2007-10-21 13:32:22, przez: Babcia
należy włożyć całe jajko i ziemniaka.
dodany: 2007-10-21 13:30:12, przez: kucharz na tyłach
Też godom rosół musi sie gotować na małym ogniu bez przykrycia i jak najdłużej wtedy nie ma rady żeby nie był klarowny*:* a nie jakieś skorupki i ubite białka szkoda czasu na takie pie......*:*
dodany: 2007-09-30 15:34:22, przez: Beata *:*
Nie należy zapominać o lubczyku, 2 ziarnkach jałowca też i koniecznie cebulę najpierw nad ogniem opalić, i smak i kolor będzie superacki
dodany: 2007-05-28 17:17:19, przez: Bola
można też wrzucić liść kapusty albo dwie brukselki
dodany: 2007-05-16 20:44:25, przez: Joanna
to dodam jeszcze stary kucharski sposób - wrzuca sie kilka kostek lodu - wszystkie "paprochy" opadną na dno :-)
dodany: 2007-05-14 21:48:18, przez: Małgosia
Słyszałam kiedyś, że rosół nie powinien zawrzeć, tylko "fyrtać' sie na małym ogniu, bez przykrycia.
dodany: 2007-04-24 20:25:12, przez: Angie
dokładnie,rosół trzeba gotować na słabiutkim ogniu,zawszebędzie klarowny
dodany: 2007-04-20 20:29:43, przez: becia
Przede wszystkim nie wolno przykrywać wywaru który się gotuje.
dodany: 2007-04-11 13:32:14, przez: asia
A moja teściowa do galarety i rosołu, aby był klarowny dodaje ubite białko i jak się zetnie to cały rosół przelewa przez sitko i już!
dodany: 2006-11-27 23:00:45, przez: Mama trójki dzieci
Ja sie zgadzam na skorupke, to działa:)
dodany: 2006-10-01 00:40:23, przez: ada
Pierwsze słyszę... czego to ludzie nie wymyślą. Ja gotuję na b.małym ogniu
dodany: 2006-10-01 00:38:08, przez: Tami