Łódź

Przepisy wielkanocne - rostrzygnięcie konkursu kulinarnego

Przepisy wielkanocne - rostrzygnięcie konkursu kulinarnego

Przedstawiamy Wam najlepsze przepisy na wielkanocne dania, które wpłynęły na nasz kulinarny konkurs.

 

SERNIKOWE SŁODKOŚCI

 

Składniki:
- twaróg sernikowy ( pojemnik),
- 2 paczki herbatników,
- kakao,
- 1 gorzka czekolada,
- orzechy i rodzynki ( lub kolorowe draże)

Sposób wykonania:
Na dnie pojemnika ułożyć warstwę herbatników. Do pojemnika z serem twarogowym  dodać kakao ( wedle uznania), wszystko wymieszać,  a potem przełożyć 1/3 masy na herbatniki. Powtórzyć czynność trzykrotnie: na herbatniki nakładać kakaową masę. Na końcu znów położyć herbatniki. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i przelać na ciasteczka. Całość udekorować orzechami, rodzynkami lub kolorowymi drażami . Nie piec, włożyć do lodówki na min. godzinę. Na zdjęciu jest właśnie to ciasto z baziami, które zrobił  z draży mój synek.

 

Babka rymowanka

 

Nasz przepis na udane Święta,
To oprócz tego, że na stole stoją śliczne żółciutkie kurczęta,
Baba o smaku bakalii i czekolady,
Dzięki niej wstępują we wszystkich, dodatkowej energii pokłady,
Na każdej buzi od razu uśmiech się maluje,
Bo z tego co wiem wszystkim smakuje :)


Zaczynamy od listy składników:
50 dag mąki
10 dag posiekanych migdałów
5 dag posiekanych orzechów laskowych
5 dag posiekanych orzechów włoskich
25 dag masła
22 dag cukru
10 dag czekolady mlecznej
5 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki  proszku do pieczenia
75 ml mleka
szczypta soli
POLEWA:
Tabliczka białej czekolady
 
A teraz przechodzimy do jej sporządzenia tajników,
Cukier, cukier waniliowy, masło i szczyptę soli,
Ucieramy na puszystą masę, aż nas ciut ręka zaboli :)
Do masy dodajemy jaja i mleko,
I mamy już mikser w pogotowiu niedaleko,
Bo oto czas na mąki i proszku do pieczenia dodanie,
I zaczynamy mikserem mieszanie,
Odpowiedzialne to zadanie wielce,
Więc może pomóc najmłodszy członek rodziny w spodniach lub w sukience,
Gdy to zadanie już wykonane,
Czas na orzechów, migdałów i drobno pokrojonej czekolady dodanie,
Najtrudniejsze za nami  w zasadzie,
Teraz szukamy formy na babę, schowanej gdzieś pewnie w szufladzie,
Smarujemy ją masłem, kaszą manną posypujemy,
I całe ciasto do formy lejemy,
Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika,
Na 50-60 minut, dla pewności dobrze użyć kuchennego budzika,
Można też ciasta w piekarniku obserwację,
Potraktować jak rodzinną, fajną atrakcję,
Zasiąść wspólnie w jego okolicy,
I debatować na przykład o nowej mamy spódnicy,
A gdy upieczone już będzie nasze dzieło,
Czas by się trochę wystudziło i ochłonęło,
I oto pora na ostatnie zadanie,
Czyli polewy przygotowanie,
Białą czekoladę rozpuszczamy na parze,
Na sam jej widok już zazwyczaj uśmiechają się rodzinne twarze,
Ale to nie czas na czekolady podjadanie,
Bo oto finał – moment na naszej babki nią polanie!
I tym sposobem przed nami stoi,
Łatwy pomysł na pyszne Święta –mam nadzieję, że każdego zadowoli,
Na koniec życzenia smacznego,
Udanych Świąt i dyngusa mokrego!!


MAZUREK CZEKOLADOWY


Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- ¾ kostki masła,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 2 żółtka

Masa:
- 4 jajka,
- 2 gorzkie czekolady,
- 1 szklanka mąki,
- orzechy, rodzynki, migdały

Przygotowanie:

Ciasto:
Przesiać mąkę, dodać mąkę, masło. Wszystko posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Uformować kulę, włożyć do lodówki na min. pół godziny.

Masa:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Ubić jajka z cukrem i dodać przestudzoną czekoladę. Do masy powoli dodawać mąkę, cały czas mieszając. Potem dołożyć rodzynki i orzechy.

Ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej blachy. Piec ok. 10 minut na jasnozłoty kolor w temp. 180 stopni. Potem nałożyć masę i piec jeszcze ok. 15 minut. Po upieczeniu udekorować mazurek migdałami i orzechami ( można stworzyć jakiś wiosenny czy wielkanocny wzór np. pisankę, króliczka czy bazie). Wszystko zależy od wyobraźni:-)

 

Wielkanocny Mazurek Kajmakowy z konfiturą żurawinową

 

Składniki na kruchy spód:

350 g mąki pszennej (ok. 2 + 1/3 szklanki)
100 g cukru pudru (trochę więcej niż ½ szklanki)
szczypta soli
200 g masła, zimnego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka

Składniki na konfiturę:

250 g żurawiny, świeżej, mrożonej lub suszonej
1 małe jabłko, obrane i starte
sok i skórka otarta z połowy cytryny
100 g cukru (ok. ½ szklanki)
1/4 szklanki wody 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać nożem do konsystencji kruszonki. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i zagnieść. Z ciasta uformować kulę i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na kształt jaja, przenieść na blaszkę, wyrównać. Ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor.
Przygotować konfiturę:
Żurawinę umieścić w rondelku, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny oraz z cukrem. Dodać starte jabłko, pół szklanki wody i zagotować. Gotować na małym ogniu, aż jabłko będzie mięciutkie (około 15 minut) i część wody odparuje.
Na upieczone i wystudzone ciasto wyłożyć przestudzoną konfiturę a następnie posmarować masą krówkową (kajmakiem), ozdobić płatkami migdałów i suszoną żurawiną.

 

BABECZKI Z JAJEM (na świąteczne śniadanko)

 

Składniki:
- 4 jajka,
- sól,
- biała kiełbasa,
- rzeżucha

Przygotowanie:
Do naczynia wbić sparzone jajka, posolić, rozbełtać. W  formy do mufinek wrzucić kawałki białej kiełbasy i zalać masą jajeczną. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 10 minut , piec w temp. 180 stopni. Babeczki udekorować rzeżuchą (lub natką pietruszki). Zdarzało mi się też robić te babeczki w wersji nie- świątecznej np. z różyczkami brokuł.

 

Zalewajka

 

Gotujemy ziemniaki, dodajemy cebulkę, sól, pieprz, grzyby i zalewamy babcinym żurem, na koniec wrzucamy podsmażony boczek.
i możemy jeść!

 

 

 

Smacznego!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Wiadomości lokalne

Warto zobaczyć