Smacznie i z pomysłem - oto jak powinna wyglądać dobra książka kucharska. Dodajmy do tego jeszcze zabawne rymowanki i naukowe ciekawostki, a wyjdzie naprawdę apetyczna propozycja literacka. Właśnie to oferują nam naukowcy z Małopolskiego Centrum Nauki Cogiteon, którzy połączyli swe siły z językowym czarodziejem Michałem Rusinkiem i duetem ilustratorów, Tomkiem Kozłowskim i Magdą Pilch. Zespół autorów zadbał o to, by wiedza stała się ciekawa, praktyczna i smaczna!
Z tej książki dowiemy się, czemu mleko jest białe, czym są fraktale i jaka moc kryje się w kuchennym blenderze. Poznamy niezwykłe przepisy na warzywne robale (to znaczy owady), jajko pod chmurką, czy kosmo - gofry. Przeczytamy odę do sody (oczyszczonej, bo jakże by inaczej), wiersze o cukrze, wanilii, kwasach, zasadach i fermentacji. Będzie zabawnie, kolorowo, wciągająco i kształcąco. W Laboratorium smaków można się świetnie bawić i poznawać świat.