Warszawa

Recenzja książki:

W kuchni z mamą i tatą

W kuchni z mamą i tatą

Federica Buglioni
PATRONAT

Recenzja...

Kwintesencja książki „W kuchni z mamą i tatą” Federic’a Buglioni jest podana zaraz w podtytule, czyli jest to praktyczny poradnik „Jak nauczyć dzieci bezpieczeństwa, dobrych manier i zdrowego odżywiania”. Książka podzielona jest na kilka części, przy czym mimo, że rozdział z przepisami jest najdłuższy to same receptury i wyliczanki składników nie są tutaj najważniejsze.

 

Gotowanie, wspólne przygotowywanie posiłków i ich spożywanie jest tutaj tylko jeszcze jednym sposobem na wychowanie dzieci. Jest to tak naprawdę okazja na lepsze ich poznanie i naukę samodzielności, wspólne pokonywanie trudności i przeżywanie radości z przyswajania nowych umiejętności. Aby dobrze wykorzystać to specyficzne, i do tej pory w dużej mierze zamknięte dla dzieci pole działania, autor zaczyna od podstaw. Prezentuje kuchenne narzędzia naszej pracy, raz po raz przypomina zasady bezpieczeństwa i podpowiada, jak najlepiej zorganizować sobie pracę ze swoim dzieckiem. Autor nie ogranicza się tylko do kuchni.

 

Wyprowadza całą rodzinę na zewnątrz, do lasu, na piknik, do ogródka warzywnego. Każda wyprawa jest okazją do nauki i wspólnego spędzenia czasu. Książka jest napisana w formie bezpośredniej rozmowy z czytelnikiem, językiem stosunkowo prostym, chociaż czasami z odcieniem pompatyczności. Jest bogato ilustrowana kolorowymi zdjęciami, które naturalnie wzbogacają przedstawiony tekst. Jest to niezły poradnik dla rodziców smyków w każdym wieku, którzy chcą podjąć wyzwanie wprowadzenia swoich pociech do domowej kuchni. 

 

mama Anna

 

Przeczytaj również

Polecamy

Warto zobaczyć