Witam Pani Agnieszko,
dziękuję za przesłanie zapytania.
Zdarza się, że problemy z zaparciami u pacjentów z chorobą Hirschprunga utrzymują się także po zabiegu operacyjnym. Stosuje się wówczas dietę z dużą zawartością błonnika. Bardzo ważne jest także picie dużych ilości wody, gdyż niedostateczna podaż płynów przy zastosowaniu diety wysokobłonnikowej może dodatkowo pogłębiać problem zaparć.
W diecie Synka powinny się znaleźć produkty zbożowe z pełnego przemiału np. chleb razowy, graham, grube kasze tj. gryczana, pęczak, brązowy ryż, makarony pełnoziarniste, płatki owsiane i inne naturalne, duża ilość warzyw i owoców, w tym również owoce suszone (proszę zwrócić uwagę na to, aby w składzie nie było substancji konserwujących, które są często dodawane w procesie suszenia).
Warto zachęcić Synka do picia napojów fermentowanych tj. kefir, jogurt naturalny, maślanka (można je łączyć z owocami / warzywami i przygotowywać koktajle).
Czasami dobre efekty przynosi podawanie na czczo letniej wody z dodatkiem miodu lub picie napoju na bazie grubo zmielonego siemienia lnianego.
Oczywiście ww. produkty proszę włączyć do diety jedynie pod warunkiem dobrej tolerancji. Synek powinien spożywać 5 posiłków równo rozłożone w ciągu dnia, o stałych porach.
Z jadłospisu należy natomiast wyeliminować produkty, które mogą potęgować zaparcia np. słodycze, szczególnie zawierające czekoladę, kakao, napoje słodzone, dużą ilość tłuszczów zwierzęcych np. żółte i topione sery, tłuste mięsa w tym parówki, ciężkostrawne produkty smażone. Warto zwrócić też uwagę na to, że poza dietą ważną rolę w leczeniu zaparć odgrywa ruch.
Gdyby jednak zmiana diety i zwiększenie ruchu nie przyniosły pożądanego efektu proszę zgłosić się do lekarza.
Mam nadzieję, że moje wskazówki będą pomocne.
Pozdrawiam Panią serdecznie,
Agnieszka Kuczewska
Komentarze