Świetnie ćwiczą motorykę małą, wspierają integrację sensoryczną, na długo zajmują dzieci i dodatkowo są proste do wykonania - niemal wszystkie składniki bez problemu można znaleźć w domu. Zatem, do dzieła!
Świetnie nadaje się do wykonania wszelkiego rodzaju ozdób, zawieszek. Jest delikatna, plastyczna i śnieżnobiała. Delikatnie mieni się w słońcu. Nawet młodsze dzieci stworzą z niej urocze prace. Jeśli jeszcze nie mieliście z nią do czynienia, gorąco zachęcamy do przygotowania. Masa porcelanowa schnie dość szybko, nie trzeba jej suszyć w piekarniku.
Składniki:
Z wszystkich składników należy wyrobić ciasto, z którego po rozwałkowaniu można wykrawać kształty.
Zabawa piaskiem w domu potrafi zająć maluchom sporo czasu. Dodatkowo wpłynie pozytywnie na rozwój sensoryczny. Piasek z poniższego przepisu jest miękki, delikatny, pięknie pachnie oliwką dla dzieci. Warto wypróbować.
Składniki:
Oliwkę wlewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej lepkości piasku.
Miekka, puszysta i delikatna masa, z której bardzo przyjemnie się tworzy - dzieciaki ją uwielbiają.
Składniki:
Wszystkie składniki połączyć – piankę dodawać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Nieco podobny do piasku kinetycznego, jednak z użyciem mąki ziemniaczanej. Jest jeszcze bardziej delikatny i śnieżnobiały, idealny do zimowych aktywności.
Składniki:
Oliwkę wlewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej lepkości piasku.
Można by rzec, że jest magiczna. Twardnieje pod wpływem nacisku, pozwalając dzieciom odkrywać pierwsze prawa fizyki.
Składniki:
Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną i stopniowo dolewamy wodę.
Jedna z popularniejszych mas plastycznych, prosta do zrobienia, wiele można z niej ulepić.
Ze składników wyrobić ciasto - można opcjonalnie dodać barwnik spożywczy.
Kolejny sztuczny śnieg w naszym zestawieniu. Pianka do golenia zapewnia puszystość.
Składniki:
I jeszcze jeden pomysł na sztuczny śnieg - wkład pieluszki jednorazowej. Wystarczy namoczyć kilka pieluszek, rozciąć, a następnie wysypać zawartość w postaci drobniutkich nasiąkniętych wodą kuleczek.
Składniki: