W przestrzeni publicznej krąży wiele różnych, często sprzecznych ze sobą informacji na temat mleka. Wiele krytycznych opinii ma swoje źródło w cząstkowych faktach, które jednak nie oddają całości prawdy. Rozprawmy się z 3 popularnymi mitami na temat mleka.
Mleko szkodzi czy nie szkodzi? Chociaż spożywamy je od pokoleń i posiadamy wiele naukowych źródeł na temat jego niezaprzeczalnych zalet, na świecie wciąż można znaleźć spore grono sceptyków. A więc jakie są rzeczywiste fakty i mity na temat mleka?
Jeden z najpopularniejszych mitów na temat mleka. Owszem, rzeczywiście istnieją na świecie ludzie, którzy nie tolerują laktozy. Skąd bierze się problem? Laktoza to dwucukier, który – aby został przyswojony w naszych organizmach – musi być rozłożony do dwóch cukrów prostych: glukozy galaktozy. Do przeprowadzenia tego procesu niezbędny jest enzym zwany laktazą.
Czasami z wiekiem, zwłaszcza gdy przez dłuższy czas ogranicza się dietę mleczną, organizm może zmniejszyć lub nawet całkowicie przestać wytwarzać laktazę. W takich sytuacjach dochodzi do nietolerancji laktozy. W jej wyniku, po spożyciu produktów mlecznych, może dochodzić do bólów brzucha, wzdęć, biegunek czy mdłości. Problemy te nie są jednak szeroko rozpowszechnione w społeczeństwie i dotyczą głównie osób dorosłych. W takich przypadkach zaleca się produkty mleczne bez laktozy lub przyjmowanie kapsułek zawierający enzym laktazy. Należy przy tym dodać, że nietolerancja laktozy jest bardzo rzadko przypadłością wrodzoną. Większość dzieci może i powinna więc korzystać z dobrodziejstw produktów mlecznych.
UHT, czyli z angielskiego Ultra High Temperature, to metoda krótkotrwałego podgrzewania produktu do wysokich temperatur. Mleko UHT jest więc podgrzewane przez co najmniej 2 sekundy do temperatury rzędu 130-150 stopni Celsjusza w celu zniszczenia szkodliwych drobnoustrojów. Dzięki sterylizacji metodą UHT mleko dłużej zachowuje swoją świeżość. Faktem jest, że wysokie temperatury obniżają przy tym w niewielkim stopniu wartość odżywczą mleka. Straty te ocenia się jednak na poziomie zaledwie około 10%.
Coraz większa popularność diet wegetariańskiej i wegańskiej sprawia, że ich zwolennicy starają się promować roślinne zamienniki różnych produktów odzwierzęcych. I chociaż istnieje możliwość skomponowania zbilansowanej i zdrowej diety roślinnej, to należy pamiętać, że nie jest to zadanie łatwe i wymaga przyjmowania suplementów. Zwyczajna rezygnacja z mleka krowiego na rzecz napoju sojowego czy migdałowego z całą pewnością doprowadzi do niebezpiecznych dla zdrowia braków niezbędnych składników odżywczych. Mleko krowie jest bowiem wielokrotnie bardziej bogate we wspominane składniki niż jego roślinne zamienniki.
Dzieciaki Mleczaki to projekt edukacyjno-informacyjny skierowany do dzieci w wieku przedszkolnym oraz ich opiekunów, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka. Mogą do niego przystąpić przedszkola z całej Polski. Rekrutacja wciąż trwa. Jak przystąpić do programu? Wszystkie szczegóły znajdują się na stronie programu www.dzieciakimleczaki.pl
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.